Page 22 - 2021-taniltsuulga-FULL
P. 22

хөдөө аж  ахуйн их сургууль                                                      мал аж ахуй, биотехнологийн сургууль


 мАХ СҮҮНИЙ ҮЙЛДВЭРЛЭЛИЙН ТЕХНоЛоГИ  ХӨДӨӨ АЖ АХУЙН БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ

               ЧАНАР, ЭРҮҮЛ АХУЙН ҮНЭЛГЭЭ
 МЭрГЭЖЛИЙН Ур ЧАДВАр
 •  Мал амьтны гаралтай түүхий эд, дайвар бүтээгдэхүүнийг ашиглах анхан шатны   “Чадварлаг мэргэжилтэн-Цэвэр орчин-Аюулгүй бүтээгдэхүүн-Тогтвортой хяналт-Эрүүл хүн ам”
 боловсруулалт хийх, түүнийг удирдан зохион байгуулах.
 •  Мах, сүүн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх, боловсруулах технологийг эзэмшиж,
 тэдгээрийн бүрэлдэхүүн шинж чанарыг тодорхойлох, чанарын хяналт тавих.
 •  Үйлдвэрлэлийн салбарт харилцааны болон хувь хүний хувьд манлайлах, багаар
 хамтран ажиллах, бусдын үзэл бодлыг хүндэтгэн зөвшилцөх, шийдвэр гаргах,
 хариуцлага хүлээх чадвар эзэмших
 •  Туршилт судалгааны ажил хийх, орчин үеийн лабораторийн багаж, тоног
 төхөөрөмжүүдийг ашиглан бүрэн болон хагас боловсруулсан мах, сүүн
 бүтээгдэхүүний чанарын үзүүлэлтүүдийг тодорхойлох.
 •  Бизнесийн мэдээ баримтанд дүн шинжилгээ хийх, уялдаа холбоог тогтоох,   Хөдөө аж ахуй, хүнсний үйлдвэрлэлийн түүхий эд, бүтээгдэхүүний
 тоон болон чанарын аргуудыг ашиглах, шийдэх арга замыг зөв тодорхойлох,   чанарт болон хүн амын хүнсний хэрэглээний аюулгүй байдалд
 зах зээлийн эрэлтэд нийцүүлэн үйлдвэрлэл явуулах, бизнес эрхлэх чадвартай   үнэлгээ өгөх, хяналт тавих чадвартай мэргэжилтэн болно.
 болно.
               МЭрГЭЖЛИЙН Ур ЧАДВАр
                 •  Хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүнд чанар, эрүүл ахуйн үнэлгээ өгөх;
 Мах,  сүү  үйлдвэрлэлийн  технологи
 хөтөлбөр нь мал амьтны гаралтай түүхий эд   •  Хүнс үйлдвэрлэлийн технологи, хадгалалт, тээвэрлэлт, худалдаалах явцад үнэлгээ өгөх, эрүүл ахуй, аюулгүй байдлын горимыг хангах
 бүтээгдэхүүнийг  ашиглах,  боловсруулсан  үйл ажиллагааг зохион байгуулах, зөрчлийг залруулах;
 болон хагас боловсруулсан  бүтээгдэхүүн   •  Мал, амьтны гаралтай түүхий эд, бүтээгдэхүүнд чанар, эрүүл ахуйн үнэлгээ өгөх;
 үйлдвэрлэх,  шинэ дэвшилтэт  технологийг   •  Хүний бие махбодод агаарын бохирдол, хог хаягдал, хүнсний аюулгүй байдал, орчны цэвэрлэгээ, ариутгал зэрэг хүчин зүйлээс
 үйлдвэрлэлд  нэвтрүүлэх,  үйлдвэрлэсэн  шалтгаалан үүсэх төрөл бүрийн өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх арга хэмжээг авах;
 бүтээгдэхүүний  чанар стандартыг үнэлэх   •  Хүнсний аюулгүй байдлын чиглэлийн бодлого боловсруулах;
 шинжилгээ  хийх,  эдийн  засгийн  эргэлтэнд   •  Холбогдох хууль, эрх зүйн мэдлэг эзэмших, мэргэжлийн үйл ажиллагаанд ашиглах
 оруулах ажлыг удирдан зохион байгуулах   АЖЛыН БАЙрНы ЧИГЛЭЛ, АЛБАН ТУШААЛ
 чадвартай нийгмийн эрэлт хэрэгцээнд нэн   •  Мэргэжлийн хяналтын газар, Хилийн мэргэжлийн хяналтын албанд байцаагч
 шаардлагатай байгаа мэргэжилтэнг бэлтгэхэд   •  Улс, аймаг, орон нутгийн төр захиргааны байгууллагад хүнсний аюулгүй байдал хариуцсан мэргэжилтэн
 чиглэгдсэн.     •  Хөнгөн ба хүнсний үйлдвэр, хүнсний зах, худалдааны төвүүдэд эрүүл ахуйч
                 •  Хүнсний бүтээгдэхүүний магадлан шинжилгээний лабораторит шинжээч
 АЖЛыН БАЙрНы ЧИГЛЭЛ, АЛБАН ТУШААЛ  •  Хүнсний эрүүл ахуй, аюулгүй байдлын байцаагч
                 •  Ажлын байрны аюулгүй байдал, эрүүл ахуйн байцаагч
 •  Хүнсний үйлдвэрт цехийн мастер, технологич
 •  Эрдэм шинжилгээний болон боловсролын байгууллагад судлаач, эрдэм шинжилгээний ажилтан, багш  •  Мэргэжлийн эрдэм шинжилгээний болон сургалтын байгууллагад судлаач, эрдэм шинжилгээний ажилтан, багш
 •  Нийслэл, аймаг, сумын Хөдөө аж ахуйн газар мэргэжилтэн
 •  Хүнсний үйлдвэрт эрүүл ахуйч, лаборант гэх мэт  МЭрГЭЖЛИЙН ЭрЭЛТ ХЭрЭГЦЭЭ, ИрЭЭДҮЙН ЧИГ ХАНДЛАГА
               Хүнсний аюулгүй байдал нь үндэсний аюулгүй байдлын нэг салшгүй чухал хэсэг бөгөөд хүн амаа аюулгүй, чанартай хүнсээр хангах нь аливаа
 МЭрГЭЖЛИЙН ЭрЭЛТ ХЭрЭГЦЭЭ, ИрЭЭДҮЙН ЧИГ ХАНДЛАГА   улс орны төрийн үндсэн чиг үүрэг байдаг. Иймд ХАА-н бүтээгдэхүүний чанар, эрүүл ахуйд хяналт тавих байцаагч мэргэжлийн хэрэгцээ,
               шаардлага байнга өсөн нэмэгдэх болно. Түүнчлэн Хүнсний аюулгүй байдлыг хангах зорилгоор Засгийн газраас баталсан “Эрүүл хүнс–Эрүүл
 Мал аж ахуйн гаралтай бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлийг нэмэгдүүлэх, нэмүү өртөг шингэсэн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх, ХАА-н салбарын орчин   Монгол хүн” үндэсний хөтөлбөрийн /2019-2023/ нэг зорилт нь “Хүнсний аюулгүй байдлыг хангах бүтэц, зохион байгуулалтын оновчтой
 үеийн хөгжлийн чиг хандлагад нийцсэн чадварлаг мэргэшсэн боловсон хүчин шаардлагатай байна.
               тогтолцоог бүрдүүлэх, салбарын хүний нөөцийн чадавхийг бэхжүүлэх” юм. Аюулгүй, экологийн цэвэр хүнс хэрэглэх дэлхий нийтийн чиг
               хандлагад нийцүүлэн тэдгээрт хяналт тавих, үнэлгээ өгөх үйл ажиллагаа одоо үед ч, цаашид ч
 Элсэлтийн ерөнхий шалгалт өгөх хичээл:  тасралтгүй хийгдэх болно.           Элсэлтийн ерөнхий шалгалт өгөх хичээл:
 Хичээл 1: Хими, Биологи, Математик /аль нэг хичээл-480/                     Хичээл 1: Хими, Биологи, Математик /аль нэг хичээл-480/
 Хичээл 2: Математик, Физик, Хими, Биологи, Гадаад хэл                       Хичээл 2: Математик, Физик, Хими, Биологи, Гадаад хэл
 Газар зүй, Монгол хэл, Монгол улсын түүх, Нийгэм судлал                     Газар зүй, Монгол хэл, Монгол улсын түүх, Нийгэм судлал
 /аль нэг хичээл-480/                                                        /аль нэг хичээл-480/

 20                                                                                                    21
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27