Page 44 - khias_2020_cover-merged
P. 44

АГРОЭКОЛОГИЙН СУРГУУЛЬ


               ЖИМС, НОГООНЫ АЖ АХУЙН АГРОНОМ


               Жимс, ногооны агрономч нь ургамал, ургамлан гаралтай бүтээгдэхүүнийг
               үйлдвэрлэгч дэлхийн мэргэжил мөн”


               Монгол  орны  нөхцөлд  дасаг  зохицож  ургах  боломжтой  жимс
               жимсгэнэ, хүнсний ногоог шинжлэх ухааны үндэслэлтэй тариалах,
               байгаль  орчинд  ээлтэй  шинэ  дэвшилтэт  технологи  боловсруулах,
               үйлдвэрлэд нэвтрүүлэх, дотоодын хүнсний хангамжийг нэмэгдүүлэх,
               био-эко аюулгүй байдлыг хангахад чиглэсэн аж ахуйн үйл ажиллагааг
               зохион байгуулна.

               МЭРГЭЖЛИЙН МЭДЛЭГ, УР ЧАДВАР, ХАНДЛАГА
                 •  Орчин  үеийн  мэдээллийн  технологийг  ашиглан    жимс,
                     хүнсний ногоо тариалах, тоон мэдээллийн сан үүсгэх, төсөл,
                     хөтөлбөр, тайлан боловсруулах, шинэ мэдлэг олж авах,
                     бүтээлчээр тасралтгүй бие даан суралцах, үйл ажиллагааг
                     удирдах  эрх зүйн болон  онол, үйлдвэрлэлийн  ур чадвар
                     эзэмших;
                 •  Таримлын аж ахуйн үйл ажиллагаанд дүн шинжилгээ
                     хийх, байгалийн тохиромжгүй үзэгдлийн нөлөөллөөс гарах
                     эрсдлийг урьдчилан тооцоолж үнэлэлт дүгнэлт гаргах;
                 •  Жимс, ногооны аж ахуйн болон ургамлын аж ахуй салбарын
                     үйл ажиллагаатай холбоотой  шийдвэр гаргах, ургамлын   •  Мэргэжлийн хяналтын ерөнхий газар (МХЕГ) -ийн 21 аймаг,
                     физиологи, жимс, ногооны аж ахуйн зохион байгуулалт,   нийслэл, хилийн мэргэжлийн хяналтын газарт мэргэжилтэн
                     хүлэмжийн аж ахуй, жимс, ногооны аж ахуйн дэвшилтэт   •  Гадаад, дотоодын төсөл хөтөлбөрт удирдагч, мэргэжилтэн
                     технологи, ногоон байгууламж, цэцэрлэгжүүлэлтийн   •  Ногоон байгууламжийн агрономч
                     технологийг эдийн засгийн үр ашигтайгаар төлөвлөх,   •  Газар тариалангийн үйлдвэрлэл эрхэлдэг зөвшөөрөл бүхий
                     тэдгээрийн үйл ажиллагаанд хяналт тавих;       компани, аж ахуй нэгж, байгууллагад агрономч
                 •  Таримал болон чимэглэлийн ургамлын морфологи,
                     биологи, экологи, аж ахуйн онцлогийг судлах, дүгнэх;  МЭРГЭЖЛИЙН ЭРЭЛТ ХЭРЭГЦЭЭ, ИРЭЭДҮЙН ЧИГ ХАНДЛАГА
                 •  Таримлын  хөнөөлт  организмуудыг  илрүүлэх,  таньж   Хүрээлэн  буй  орчин,  хүнсний  аюулгүй  байдлыг  сахих,  хүнсний
                     тодорхойлох,  хөнөөлт  организмуудын  тархалт,  хангамжийг нэмэгдүүлэх нь улс орон бүрийн тулгамдсан чухал
                     олшролтын шалтгаан,  хор хөнөөлийн хэмжээ,  хамрах   асуудал бөгөөд өөрийн орны онцлогт тохирсон, шинжлэх
                     хүрээг тогтоох, хяналт тавих, тэмцэх арга явуулах, зохион   ухааны үндэслэлтэй жимс жимсгэнэ, хүнсний ногоог тариалах,
                     байгуулах;                               байгаль  орчинд  ээлтэй  шинэ  дэвшилтэт  технологи  боловсруулах,
                                                              нэвтрүүлэх,  дотоодын  хүнсний хангамжийг нэмэгдүүлэх,  био
               АЖЛЫН БАЙРНЫ ЧИГЛЭЛ, АЛБАН ТУШААЛ              аюулгүй байдлыг хангахад Жимс, ногооны аж ахуйн агрономчийн
                 •  Агрономч, Фермерийн аж ахуйн мэргэжилтэн  үүрэг оролцоо чухал юм.
                 •  Их, дээд сургууль, салбарын  эрдэм шинжилгээний
                     байгууллага
                 •  Хөдөө аж ахуйн газрын мэргэжилтэн
                 •  Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн яам
                                                                           Элсэлтийн ерөнхий шалгалт өгөх хичээл:
                                                                           ХИМИ, БИОЛОГИ, МАТЕМАТИК, ГАДААД ХЭЛ




                                                                                                       43
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49